Ruimtelijke ordening

De Codex Ruimtelijke Ordening vormt het juridisch kader voor gemeenten om bouwaanvragen te beoordelen op basis van de “goede ruimtelijke ordening”. Daarnaast kan de gemeente via lokale verordeningen nog een aantal zaken bijsturen , rekening houdend met de lokale omstandigheden en politieke visie rond bouwen.Meer recent heeft Vlaanderen duidelijk aangegeven dat in het imminente Beleidsplan Ruimte duidelijk gekozen wordt voor inbreiding en dus het vrijwaren van zoveel mogelijk vrije ruimte. In februari 2017 wordt de langverwachte omgevingsvergunning ingevoerd waardoor vanaf dan de bouw- en de milieuvergunning in één aanvraag kunnen gebundeld worden.

Visie

In Kapellen willen we ruime aandacht geven aan enerzijds de vraag naar (betaalbare) woningen en anderzijds het behoud van een groene en vooral leefbare gemeente.Ook het estetisch aspect wordt niet vergeten, ook al is dat enigszins subjectief.
Kapellen heeft nog zeer weinig beschikbare woongebieden (wel heel wat restpercelen) en moet dus inzetten op inbreiding op een intelligente wijze. De traditionele verkaveling met villagronden leidt vaak tot veel ontgroening en veel verharding. Meergezinswoningen kunnen ook hier een win-win zijn , zolang de draagkracht van het perceel niet overschreden wordt.

Ruimtelijke ordening gaat ook ruimer, m.n. de ruimtelijke ontwikkeling van het centrum van Kapellen.

 

Aanpak
 

< >

Aanpassingen aan lokale bouwvoorschriften
De huidige verordeningen dateren van de jaren vijftig en zijn dus dringend aan herziening toe.
Die herziening houdt rekening met de nieuwe isolatienormen (bouwhoogte) , de trend naar compacter wonen (minimum breedte), het autobezit in Kapellen (carports, voortuinparkeren) en de hogere comforteisen (grotere footprint) voor grote percelen. De groene buffers, vooral in woonparkgebied worden behouden maar laten meer flexibiliteit voor de inplanting van bestaande bomen op een perceel

Kapellen behoort tot “de groene zes”
Samen met Schoten, Schilde, Brasschaat, Brecht en Zoersel werd onder impuls van de provincie een project opgestart dat de bestaande gemeenschappelijke problemen moet aanpakken en de kwaliteiten van het gebied versterken. Het meest veelbelovende onderdeel betreft de problematiek rond de mogelijke niewe functies van kasteeldomeinen.

Digitale bouwaanvraag
Kapellen heeft er voor gekozen om niet bij de allereerste gemeenten te zijn die de digitale bouwaanvraag invoeren vanwege de te verwachten kinderziekten. Dit is een goede beslissing gebleken maar dit verandert niets aan onze doelstelling om nog in deze legislatuur de digitale bouwaanvraag in te voeren.

Koppeling bevolkings –en vergunningenregister
Sinds 2014 wordt bij inschrijvingen in het bevolkingsregister automatisch een controle gedaan op de vergunningssituatie van de woning waar de persoon wenst ingeschreven te worden. Op die manier kunnen onvergunde situaties (huisjesmelkerij, meergezinswoningen die niet vergund zijn , enz) gedetecteerd worden.

Nieuws over dit onderwerp