Programma 2024

Degelijk bestuur

Structureel beleid voeren

Met de realisatie van het prachtige nieuwe ontwikkelingsproject in het centrum met daarin een nieuw cultureel centrum met polyvalente zaal, een nieuw dienstencentrum, assistentiewoningen, een administratief centrum en een nieuwe open ruimte hebben we in deze legislatuur een belangrijke stap gezet om het centrum van Kapellen luchtiger en mooier te maken. Belangrijker wellicht is het feit dat we daardoor de dienstverlening bereikbaarder maken, zeker nu ook alle diensten rond welzijn gecentraliseerd en geïntegreerd werden.

N-VA Kapellen gaat voor een verantwoordelijk, efficiënt en klant-vriendelijk gemeentelijk bedrijf!

 

Focussen op kerntaken

Een bestuur moet niet alles zelf willen doen. Werken met het geld van de burger, betekent dat je elke euro moet omdraaien. Daarom moet je durven focussen op kerntaken als mobiliteit, veiligheid, onderhoud wegen, sociale dienstverlening, ...
Voor bepaalde taken kan de gemeente en OCMW de regisseursrol opnemen om privé-initiatieven te laten floreren of samenwerken met organisaties om meer efficiëntie te bereiken. Zo besteedt Kapellen de vuilnisophaling uit aan Igean; werken we samen met de Welzijnschakel Oase om onze voedselbedeling te organiseren; met VZW Doedèskadèn voor de buddywerking met kwetsbare inwoners, met Selab rond sociale tewerkstelling, enz. We faciliteren ook graag voor organisaties die in onze gemeente actief willen zijn door bijvoorbeeld een ruimte aan te bieden waar burgers op afspraak kunnen geholpen worden (LIGO, Energiekloket, Juridische bijstand, enz.)

Onze regels handhaven

N-VA zet sterk in op rechten en plichten. Handhaving is essentieel in elke samenleving. Een te lakse houding zorgt voor frustratie bij burgers die zich wel aan de regelgeving houden. Handhaving mag echter nooit vervallen in het pesten van burgers. Een effectieve handhaving is niet mogelijk zonder goede regels. We hebben daarom het GAS reglement volledig herzien en met de aanstelling van twee gemeenschapswachten, de handhaving opgedreven.

Meer inspraak

De tweejaarlijkse wijkvergaderingen worden in Kapellen druk bezocht. De vragen massaal ingestuurd. Het bestuur formuleert op elke vraag een antwoord en creëert hier ook ruimte voor debat. Voor de volgende periode denken we aan de mogelijkheid voor wijkverenigingen om zelf te bepalen aan welke zaken specifieke budgetten voor hun wijk besteed worden.

Adviesraden zien wij als een waardevolle bron van informatie voor beleidsvorming en we merken dat niet alle adviesraden even goed werken en evenwichtig samengesteld zijn. Dat kan beter.

En tenslotte hebben ook de kinderen een belangrijke stem in Kapellen. Via de jaarlijkse kindergemeenteraad gaan leerlingen uit het vijfde leerjaar letterlijk in debat met het college en de gemeenteraad. En daar komen telkens weer heel wat creatieve ideeën uit. We zouden eveneens graag de tieners meer betrekken bij het beleid.

Bestuurlijke organisatie: een sterk gemeentelijk bedrijf

Wat N-VA Kapellen betreft moet het gemeentelijk bedrijf een transparante en slagkrachtige organisatie worden, met een eigentijds personeelsbeleid en een nog sterkere focus op klantvriendelijkheid.

Inwoners en verenigingen die zich willen engageren voor hun gemeenschap botsen nog te vaak op drempels door te veel regels en bureaucratische procedures. Dat moet eenvoudiger en klantvriendelijker kunnen.

Bestuurlijke efficiëntie, vereenvoudiging, doeltreffendheid en digitalisering moeten de leidraad vormen in de gemeentelijke organisatie. Met publieke middelen moet men als een goede huisvader omgaan. Verspilling en vertragingen moeten dan ook te allen tijde vermeden worden.

Een sublieme dienstverlening

Met de bouw van het nieuw administratief centrum, dienstencentrum en loket voor de vrije tijd, in het centrum van de gemeente, hebben we de dienstverlening al letterlijk dichter bij de burger gebracht. Er werd ook gesleuteld aan de openingsuren en er wordt bijna uitsluitend op afspraak gewerkt.  Er blijft echter nog ruimte voor verbetering inzake administratieve vereenvoudiging, communicatie en digitale inclusie.

De overheid klaarstomen voor de vierde industriële revolutie

Het e-loket werd uitgebreid en zal nog verder moeten geoptimaliseerd worden. Het nieuwe ticketing systeem voor ons cultuuraanbod is een goed voorbeeld. Om bepaalde doelgroepen onderweg niet te verliezen zullen we blijven inzetten op digitale inclusie via onze digipunten en onze partners zoals Ligo en Selab.

Een performant personeelsbeleid

Kapellen heeft in vergelijking met gelijkaardige gemeenten een zeer slanke organisatie. Dat kan omdat we ons toeleggen op de kerntaken en dus heel wat zaken uitbesteden die beter en efficiënter door derden kunnen uitgevoerd worden. Goeie medewerkers aantrekken is in een periode van “war for talent” niet eenvoudig. De nieuwe kantoren zorgen alvast voor een aangename werksfeer. Speciale aandacht gaat naar front officepersoneel door profielen aan te trekken die een aangeboren talent bezitten voor interactie met de bezoekers. Door structureel meer in te zetten op hoger opgeleide medewerkers willen we de kwaliteit van het werk en de productiviteit van de werknemers verhogen.

Financieel beleid:

Financieel gezonde gemeente

De lokale overheid functioneert met het geld van de burger. Met dat geld moet omzichtig worden omgesprongen. Een transparant financieel beleid, met een begroting in evenwicht is dan ook cruciaal. Daarbij moeten we, zeker in de huidige budgettaire context, keuzes durven maken. Als N-VA willen we nadrukkelijk inzetten op investeringen en besparen op exploitatie. Blijven investeren is noodzakelijk, terwijl het overheidsbeslag zonder twijfel beperkt moet worden.

Om dat te bereiken mag wat ons betreft geen gebruik gemaakt worden van oppervlakkig oplapwerk. Wel integendeel, de N-VA wil werk maken van structurele maatregelen. Daarbij moet elk ander beleidsdomein en elke andere lokale overheidsorganisatie betrokken worden.

Een goed financieel beleid is bovendien gebaseerd op feiten en analyses en houdt rekening met zowel de korte als de lange termijn; enige voorzichtigheid is in dat verband geboden.

We hebben in Kapellen bij de laagste aanvullende personenbelasting en opcentiemen op de onroerende voorheffing uit de regio en dat willen we ook in de toekomst zo houden. Ook voor andere retributies werken we via een benchmarking om onder het gemiddelde te blijven. N-VA Kapellen wil ons subsidiebeleid verbeteren, door nog meer in te zetten op minder versnippering en objectieve en transparante parameters. Door een doordacht financieel beleid blijven we structureel investeren in de toekomst.

Financiële uitdagingen

In de komende jaren staan de Vlaamse gemeenten voor heel wat financiële uitdagingen. Minder inkomsten uit intercommunales en meer bevoegdheden die overgeheveld worden van hogere overheden waarbij niet alle middelen meekomen. Bijkomende uitdagingen zijn onder andere de pensioenkosten van het gemeentepersoneel, de politie- en brandweerdotaties en de stijgende uitgaven van het OCMW, die allicht nog financiële meerkosten met zich mee zullen brengen.

Door verstandige investeringen (bijv. in zonnepanelen) te doen kunnen we op de exploitatiekosten besparen en de efficiëntie (digitalisering) verhogen. Maar wellicht zullen er ook keuzes moeten gemaakt worden en daarbij concentreren we ons op de kerntaken.

Retributies en contantbelastingen

Gratis bestaat niet maar de retributies en contantbelastingen zijn laag in Kapellen. Ze hebben tot doel de burger de aandacht te vestigen op en te sensibiliseren voor een specifieke dienstverlening. Zoals steeds zullen we in het begin van de legislatuur de retributies herbekijken rekening houdend met werkelijke kosten, de tarieven in de buurgemeenten en de sociaal zwakkeren.

Investeringen en het onder controle houden van de schuld.

De zwaarste investeringen zijn grotendeels achter de rug maar we zullen verder blijven investeren in zinvolle projecten zoals het verder energiezuinig maken van onze gebouwen, om maar één voorbeeld te noemen.

N-VA Kapellen zal de gemeente degelijk besturen !

Voor de N-VA beperkt de gemeente zich, zoals reeds eerder vermeld, best tot haar kerntaken.  Het is beter om in projecten een regisseursrol op te nemen, eventueel bijgestaan door specialisten in de verschillende vakgebieden.

Voor elke taak die de gemeente uitvoert, zal er met de N-VA bovendien een beslissingskader uitgewerkt worden om de impact ervan na te gaan.  Naast de belangrijke financiële reflex zullen we een duurzaamheidsreflex en een toegankelijkheidsreflex inbouwen.

De financiële reflex zal ervoor zorgen dat we het gemeentebudget degelijk beheren en onnodige kosten vermijden.  De retributies moeten realistisch zijn tegenover de werkelijke kosten en vergelijkbaar zijn met die van de buurgemeenten.  Door budgettaire discipline kunnen we de gemeentebelasting laag houden.

Door de duurzaamheidsreflex wordt de milieu-impact bekeken. Dit zal ervoor zorgen dat we ook voor de lange termijn de juiste keuzes maken. We verwijzen hiervoor graag naar het aparte hoofdstuk over deze materie.

Met toegankelijkheidsreflex bedoelen we enerzijds de fysieke toegankelijkheid (voor minder validen en ouderen) en anderzijds de digitale toegankelijkheid.  N-VA gaat voluit voor een inclusieve gemeente waar niemand achtergelaten wordt. We zorgen voor een digitale inclusie van alle Kapellenaren zodat het e-loket voor iedereen toegankelijk is.  Ook het digitaal aanvragen van evenementen moet eenvoudiger gemaakt worden.  We houden uiteraard de cyberveiligheid in de gaten om de privacy van onze burgers volop te garanderen. We zorgen tevens voor een fysiek toegankelijke gemeente en verwijzen hiervoor graag naar het aparte hoofdstuk over deze materie.

Het gasreglement moet beter gehandhaafd worden om de rechten en plichten van elke inwoner te bewaken. 

De gemeentelijke diensten moeten klantvriendelijk zijn en we blijven de openingsuren van de loketten optimaliseren.  We zorgen voor een betrouwbare dienstverlening en blijven natuurlijk oog hebben voor de kwetsbare groepen in onze samenleving.

Burgers moeten altijd kunnen rekenen op een neutrale dienstverlening. Dit wil zeggen dat het personeel dat in contact komt met de burger zich neutraal moet kleden, zonder religieuze of ideologische symbolen.

N-VA Kapellen hecht ook veel belang aan de goede samenwerking tussen het college en de administratie op basis van een eerlijke en constructieve dialoog. Niet enkel de burger, maar ook het gemeentepersoneel moet op ons kunnen rekenen. We zullen voor hen een modern personeelsbeleid voeren en willen meer aandacht en middelen inzetten voor vorming. We zetten bij de aanwerving van personeel in op kwaliteit in attitude en competenties ook als dat betekent dat we iets meer loon moeten betalen. Dat is ook nodig om te kunnen concurreren met de privésector.

Meer inspraak voor de burgers

Onze inwoners moeten meer betrokken worden bij het beleid.  Meer inspraak en verantwoordelijkheid geven aan het individu.  Niet alleen gaan we de wijkvergaderingen optimaliseren, we zullen ook wijkbudgetten vrijmaken voor concrete plannen en ideeën van onze inwoners.   Deze formule kent reeds op verschillende plaatsen veel bijval.  De inwoners van de verschillende wijken zullen voorstellen kunnen doen om hun wijk te verbeteren.   Extra zitbanken, een speeltuig dat ontbreekt, ergens een trage verbinding maken., enz... Als er verschillende projecten voorgesteld worden, zal er democratisch gekozen worden welk initiatief er werkelijk uitgevoerd zal worden.  De voorstellers krijgen dan een budget van de gemeente om hun plan uit te werken én te realiseren.

N-VA Kapellen wil de mensen bij het beleid betrekken !

De reeds bestaande wijkinitiatieven ( BIN’s, wijkverenigingen, buurtfeesten, enz..) zullen door ons beter ondersteund worden. 

De werking en samenstelling van de verschillende adviesraden gaan we grondig herbekijken.  Tot nu toe werd er bitter weinig gedaan met de informatie en advies dat hier verzameld wordt.  Een betere invulling, timing, planning én opvolging zal leiden tot meer inspraak van de betrokken personen.  Naar analogie met de kindergemeenteraad zouden we graag willen starten met een tienergemeenteraad.  Indien hier te weinig animo voor is, zullen we zoeken naar alternatieve manieren om de jongvolwassenen bij het beleid te betrekken.

Dierenwelzijn

Nadat we de vorige legislatuur een schepen voor dierenwelzijn hebben geïntroduceerd, ijveren we nu voor de realisatie van een vast aanspreekpunt bij de lokale politie voor de melding van dierenmishandeling en –verwaarlozing zodat overtreders snel en hard aangepakt kunnen worden en de betrokken dieren snel de nodige zorg kunnen krijgen.

Dieren moeten zich vanzelfsprekend goed kunnen voelen in Kapellen. We openden vorige legislatuur reeds een bijkomende hondenlosloopzone maar merken dat er nood is aan meer ruimte voor onze viervoeters. We zullen onderzoeken waar nog hondenlosloopzones mogelijk zijn, indien mogelijk zelfs met hondenzwemvijver.
Het zwerfkattenbeleid dat we installeerden vorige legislatuur, blijven we opvolgen en sturen we bij waar nodig.

Voor N-VA Kapellen tellen ook de dieren mee !

We gaan een sensibiliseringscampagne voeren aangaande het verantwoord houden van (huis)dieren.  Ook hier huldigen we het principe van rechten en plichten.  Dieren mogen bijvoorbeeld geen (geluids-)overlast bezorgen.  Een andere, en terechte, ergernis is hondenpoep. Dat eigenaars instaan voor het opruimen ervan is vanzelfsprekend. Gebeurt dit niet? Dan moeten eigenaars op hun verantwoordelijkheid gewezen worden, indien nodig met boetes.

Wij willen graag dat Kapellen het label van bijenvriendelijke gemeente behaalt. Bijen en andere bestuivers zorgen er immers voor dat onze voedselproductie niet in gevaar komt.  Beschermen en faciliteren van (solitaire) bijen en bestuivers is erg belangrijk voor onze toekomst.

Vrije tijd

Met de Lux als boegbeeld en verschillende andere (kleinere) zalen hebben we in Kapellen tal van culturele mogelijkheden.  We blijven inzetten op een breed aanbod aan activiteiten zodat er voor ieder wat wils is.  Een rijk spectrum aan ontspanningsmogelijkheden draagt bij tot een hechte gemeenschap.  We trachten daarom ook elke bevolkingsgroep te bereiken om hen zo te betrekken bij de samenleving.

N-VA Kapellen gaat voor sport en cultuur op maat van iedereen.

Net als cultuur kan ook sport verbindend werken. Ons sportbeleid moet inclusief zijn en iedereen moet kunnen deelnemen.  Sportfaciliteiten moeten bovendien dicht bij de burgers staan.  We werken samen met de Vlaamse overheid om waar mogelijk kleine basketbalveldjes in de woonwijken aan te leggen.

Wij vinden dat de gemeente eerder een faciliterende en geen organisatorische rol te spelen heeft.  We ondersteunen volop de (sport)verenigingen.  Onze speciale aandacht gaat hier naar de jeugd.  Onderzoek toont immers aan dat als jonge kinderen veel sporten de motorische ontwikkeling bevorderd wordt en de basis gelegd wordt voor een gezonde levensstijl en het verwerven van belangrijke sociale vaardigheden.  Dit zorgt ervoor dat ze op latere leeftijd minder te kampen hebben met overgewicht, leerstoornissen en zelfs psychische problemen.  Tevens blijkt dat in de tienerjaren veel kinderen stoppen met sporten om allerhande redenen.  We zullen er extra op in zetten om hen aan boord te houden.  We denken hierbij aan street- en urbansporten,  skateparken en dergelijke.

We kiezen ervoor om ons zwembad maximaal open te houden.

Volgens N-VA Kapellen zijn vrijwilligers het cement van onze samenleving !

Niet enkel sportverenigingen zijn belangrijk maar alle verenigingen die mensen samenbrengen rond een bepaald thema vormen de basis van een gezellige, warme en inclusieve gemeenschap.  Als gemeente moeten we de vrijwilligers maximaal ondersteunen zonder de eigenheid van onze normen en waarden te verloochenen.  Administratieve begeleiding, maar ook het bijna gratis ter beschikking stellen van vergaderruimtes behoren tot de mogelijkheden.

 

 

Meer aandacht voor de dorpskernen

Dorpskernen zijn het hart van onze samenleving.  Ze moeten veilig en proper zijn.  Door middel van allerhande acties gaan we het zwerfvuil aanpakken.  De vervuilde hotspots moeten opgespoord en aangepakt worden.  We gaan hiervoor nog meer samenwerken met de Vlaamse overheid en de campagnes van Mooimakers©.  We zullen de vervuilers opsporen door het inzetten van ANPR- camera’s en meer politieagenten in burger in de straten.  Hierdoor verhogen we tevens het veiligheidsgevoel en kunnen we optreden tegen hangjongeren en drugsproblematieken. We hanteren een nultolerantie voor openbare én drugsgerelateerde overlast.

N-VA Kapellen wil de dorpskernen veiliger en proper maken !

De dorpskernen kunnen er volgens ons ook gezelliger uitzien.  Ontharden en vergroenen waar het mogelijk is leidt automatisch tot meer sfeer en zorgt tegelijk voor een natuurlijke verkoeling in de zomer. 

In onze dorpskernen dragen ook verschillende evenementen enorm bij tot de juiste sfeer.  Denk hierbij aan Pulptuur, onze dorpsdag, de Putse grensfeesten, Kapellen zingt, ijspiste, winterdorp enz.  Halloween is één van de weinige evenementen waar de ganse familie aan deelneemt en moet daarom een jaarlijks evenement worden, ondersteund door de gemeente. Ook onze Vlaamse feestdag op 11 juli gaan we meer in de kijker zetten.  Het is belangrijk dat de lokale horeca betrokken wordt in de organisatie van evenementen zodat onze cafés en restaurants in Kapellen leefbaar blijven. 

Leegstand is nefast voor elke dorpskern. Het geeft een gevoel van verloedering... Op vraag van onze N-VA schepen hebben we meer middelen vrijgemaakt om de strijd tegen leegstand en verloedering aan te gaan en dat zullen we blijven doen.  We bakenen een kernwinkelgebied af waarbinnen we een specifiek beleid kunnen voeren rond netheid, verlichting, straatmeubilair, regelgeving, enz.   In dit gebied starten we terug met een pop-upcampagne voor jonge starters om deze leegstaande panden op te vullen

Om het centrum van Kapellen aantrekkelijker te maken om te winkelen, zullen we de Stations- en Vredestraat verkeersluw maken.

Er is reeds een masterplan voor het Beaulieupark opgesteld.  We gaan dit met veel gezond verstand uitvoeren.  De ingang langs het dorp zullen we openmaken zodat het park zelf goed zichtbaar wordt.  De vijver wordt behouden en er komt 1 centraal gebouw met alle faciliteiten i.p.v. nu verschillende kleine bouwsels verspreid over het park.

Duurzaamheid

We voorzien tal van maatregelen op het vlak van duurzaamheid maar het basisprincipe is dat de gemeente het voorbeeld geeft of een voortrekkersrol heeft.  Het gaat hierbij over ontharden, vergroenen van het wagenpark, bermbeheer, invoeren van ledverlichting, plaatsing van zonnepanelen, batterijoplossingen, slim watergebruik enz.  We gaan de burgers informeren, sensibiliseren en ondersteunen om te verduurzamen. We bedoelen hiermee: isoleren, zonneboilers, vervangen verouderde verwarmingsinstallaties, plaatsen van zonnepanelen enz. 

N-VA Kapellen gaat voor een duurzame gemeente !

Het verderzetten van de duurzaamheidsbeurs die er kwam op ons initiatief past hier zeker in.

Inzake verledding, moeten we de verleddingscampagne (via Fluvius) van de straatverlichting verder uitrollen ook met oog voor de nachtdieren op cruciale plaatsen, evenals het gebruik van duurzame kerstverlichting en het verder uitbouwen van het aantal laadpalen voor auto’s.  Er komt een structurele oplossing voor wie in een gesloten bebouwing woont. (bijv. laadpaaleilanden) Na de terugtrekking van Poppy willen we werken aan een nieuw aanbod voor autodelen, liefst via een regionale samenwerking (vervoersregio/Lantis). Verder willen we de burgers informeren over de mogelijkheden van autodelen onder particulieren.

We zullen starten met de uitvoering van ons warmteplan voor Kapellen en ook bekijken hoe andere domeinen (openbare werken, vergunningen, patrimonium) daar kunnen op afgestemd worden.

Het principe “de vervuiler betaalt” dragen wij hoog in het vaandel. Daarom zullen we het ‘DIFTAR’-systeem invoeren: afvalophaling wordt hiermee gefactureerd op basis van het gewicht. Hierdoor wordt men volop gestimuleerd om zoveel mogelijk te sorteren.

Er wordt nog steeds afvalwater in onze beken geloosd, zowel door particulieren als bedrijven.  We gaan dit in kaart brengen en oplossen waar mogelijk. 

Het grondwaterpeil blijft een belangrijk punt om op te letten.  We zullen daarom alle bestaande waterputten in kaart brengen en bekijken of een vergunningsstop nodig is.

Ook duurzaamheid leent zich ertoe om de burgers meer te betrekken bij het beleid. 
Initiatieven die het aanbod van de korte keten vergroten willen we ondersteunen. Dat kan via buurttuinen (voor bijv. Bewoners van appartementen), pluktuinen of een voedselbos. Ook burgerinitiatieven om buurten en straten te vergroenen krijgen onze steun.

We hebben enkele industriezones waar er nog winst geboekt kan worden op het vlak van biodiversiteit.  Particulieren kunnen beroep doen op de tuinrangers om hun tuin biodiverser te maken en we willen dit systeem ook uitrollen voor onze kmozones.  Gerichter omspringen met groenbuffers en open ruimtes moeten ook hier zorgen voor een meer natuurlijke omgeving en meer robuuste natuur.

Om de jeugd vroeg bewust te maken van de uitdagingen op het vlak van duurzaamheid, klimaat en natuurbescherming willen we graag een natuureducatie-pad aanleggen op ons grondgebied.

Zitbanken in onze gemeente zullen stelselmatig uitgebreid en vervangen worden door exemplaren met zonnecelpanelen. Dit zorgt voor een multifunctionele toepassing. Rustig verpozen op een leuke plek in de gemeente terwijl men de smartphone, tablet, elektrische step... oplaadt met gratis en groene energie. Een win-winsituatie.

Veel mensen stappen af van het idee van de klassieke begraafplaatsen.  Velen kiezen voor crematie met uitstrooiing.  We gaan onderzoeken of we niet nog een stapje verder kunnen gaan. Onze inwoners houden enorm van onze bossen, heide en groen. We bekijken de mogelijkheid om voor hen ook in natuurbegraafplaatsen te voorzien.  Dit is een mooi stukje natuur waar de assen uitgestrooid kunnen worden en zelfs lichamen begraven kunnen worden.  Dit alles zonder gedenkstenen of andere tekens, uiteraard moeten ook de urnen of kisten volledig biologisch afbreekbaar zijn.

Senioren

In Kapellen is deze bevolkingsgroep sterk vertegenwoordigd en we zullen extra aandacht geven aan hun specifieke noden.  Zoals elders al vermeld gaan we de samenstelling en werking van de seniorenraad aanpakken.  Er moet ook een duidelijk aanspreekpunt komen: fysiek en digitaal.  De digitale ondersteuning moet verankerd worden (digipunten).

N-VA Kapellen geeft senioren extra aandacht !

Veel bejaarden komen niet toe met hun pensioen om een woonzorgcentrum te betalen.  We zullen daarom deze mensen zoveel mogelijk faciliteren om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.  Thuishulp, maaltijden aan huis, boodschappendienst, uitleendiensten voor materiaal allerhande en het uitbouwen van buurtgerichte zorg worden uitgewerkt. 

Niet alle ouderen zijn hulpbehoevend en ook hen willen we ondersteunen door het invoeren van de Uitpas, uitbouwen van vrijwilligerswerk enz.  Er is in dit verband ook veel vraag naar meer rustbanken in de gemeente.  Hier zullen we voor zorgen! 

 

 

Jeugd

Net zoals de senioren verdient deze groep mensen onze speciale aandacht.  Kapellen moet ook voor hen aangenaam zijn om te vertoeven.   Een volwaardig jeugdhuis zou hier een eerste stap moeten zijn.  Het driehoekig perceel aan de spoorwegtunnel is wellicht een goede locatie.   Vermits we ook de jongeren bij het beleid willen betrekken, gaan we de werking van de jeugdraad optimaliseren en het kiezen van een goede locatie wordt een eerste agendapunt.

N-VA Kapellen zorgt voor onze jeugd !

Wat de jongeren vooral missen is een goede fuiflocatie.  De Eskapade is hiervoor uitermate geschikt en als we ze vrij van drankenconcessie laten is dit een echte fuiflocatie waar ze eigen inkomsten kunnen genereren.  Ook voor hen is veiligheid een primaire bezorgdheid: In samenwerking met scholen en politie gaan we meer inzetten op alcohol-en drugspreventie.  Nultolerantie voor drugs blijft hier de norm. 

Op bepaalde tijdstippen/evenementen moeten we nachtbussen overwegen, indien mogelijk, in samenwerking met de lijn.

Ons sportbeleid en -infrastructuur moet inspelen op de behoeften en interesses van de jeugd.  We bespraken reeds enkele ideeën in het hoofdstukje “vrije tijd”.  Als we de beleidsraden voor jeugd en sport beter organiseren, is het duidelijk dat hier ook voorstellen geformuleerd zullen worden. 

Armoede

Hoewel we gemiddeld genomen een welstellende gemeente zijn, is er toch nog behoorlijk wat armoede in Kapellen.  We zijn ervan overtuigd dat alleen een structurele en beleidsoverschrijdende aanpak samen met een vroege detectie resultaat kan brengen.  Sociale woningen, huistaakbegeleiding, betaalbare kinderopvang, energiebesparende acties zijn een greep uit de te nemen maatregelen.  We zijn er echter sterk van overtuigd dat werk de beste garantie is tegen armoede en dus gaan we hier sterk op inzetten.  Opleidingen, met bijzondere aandacht voor de kennis van het Nederlands, mogelijkheden om werkervaringen op te doen om mensen te activeren behoren tot de plannen.  Ook een betere participatie aan de samenleving is belangrijk. De drempels tot cultuur en sportinfrastructuren moet verder verlaagd worden.

N-VA Kapellen laat niemand achter !

Het zo vroeg mogelijk detecteren van probleemsituaties kan op veel plaatsen gebeuren maar we moeten een plaats voorzien om deze informatie te bundelen.  Armoedeorganisatie, politie, scholen, artsen en onze sociale dienst kunnen hierbij helpen.  We bouwen de samenwerking met organisaties zoals Ligo, Doedeskadèn, Oase, Selab , VDAB enz. verder uit.

Inclusieve gemeente

We willen een gemeente zijn waar iedereen zich thuis voelt en waar niemand vergeten wordt.  Dit is op te vatten in de breedst mogelijke zin en komt in vele aspecten van ons beleid aan bod.  Digitale inclusie en de strijd tegen eenzaamheid evenals de integratie van nieuwkomers bespraken we reeds elders.  We gaan de kwetsbare groepen ondersteunen maar we gaan dit structureel doen.  Drempels om deel te nemen aan de maatschappij moeten verdwijnen.  Informatie verstrekken en verlaagde tarieven voor deze mensen hierbij helpen.

Voor N-VA Kapellen telt iedereen mee !

 

Voor mindervaliden moeten we een toegankelijkheidstoets of –reflex invoeren. 
De sportinfrastructuur zal hiervoor herbekeken worden evenals wandelpaden en publieke voorzieningen. Op verschillende plaatsen willen we rolstoeltoegankelijke wandelpaden en picknickbanken.  We voorzien een toegankelijkheidsambtenaar die erop toeziet dat evenementen allerhande toegankelijk zijn. Specifiek voor kinderen met speciale noden, voorzien we prikkelarme momenten tijdens de grabbelpasactiviteiten en buitenspeeldag.  Ook snoezelmatten  in de speeltuinen staan op het programma.

Gezondheid

Het is alom geweten dat Vlaanderen kampt met een tekort aan huisartsen.  We willen niet dat dit een probleem wordt in Kapellen en zullen de inplanting van huisartsenpraktijken faciliteren, ook buiten de dorpskernen.

Het huidige premiesysteem is een warboel geworden en niet iedereen die ondersteuning nodig heeft komt aan zijn trekken.  We gaan dit reorganiseren om de versnippering tegen te gaan en hierbij zal mantelzorg kunnen rekenen op onze verhoogde aandacht. 

Voor N-VA Kapellen is gezondheid ons hoogste goed !

Rond mantelzorg, maar andere medische thema’s zullen we een informatiecampagne voeren zodat iedereen mee is.  Ook ondersteunen we de Vlaamse preventie- en sensibiliseringscampagnes zoals de bevolkingsonderzoeken, vaccinaties, ed..

Eenzaamheid gaan we actief opsporen en trachten terug te dringen.  Niet alleen bij ouderen, maar ook veel jonge mensen krijgen hiermee te kampen.

 

Integratie en inburgering

Voor ons blijft het principe overeind dat wie rechten krijgt ook plichten heeft.  Nieuwkomers moeten zich integreren en actief deelnemen aan de samenleving.  Het Nederlands speelt hierin een cruciale rol en we blijven focussen op de kennis ervan.  We gaan deze mensen wel ondersteunen via diverse kanalen: Doedeskadèn voor de buddywerking, Ligo voor het aanleren van de taal en Selab met de toeleiding tot werk.  Zij die het inburgeringscertificaat behalen willen we graag formeel erkennen voor de geleverde inspanningen en ontvangen op het Beukenhof. We willen actiever samenwerken met sportclubs om nieuwelingen kennis te laten maken met die lokale sportclubs ter bevordering van hun integratie.

N-VA Kapellen is solidair voor wie mee wil !

Kapellen vangt trouwens al heel veel asielzoekers op.  Veel meer dan de ons omringende gemeenten, dus van een uitbreiding van het bestaande asielcentrum kan voor ons geen sprake zijn.

Aantrekkelijk voor jonge gezinnen

Kapellen is een mooie en gezellige gemeente om te wonen, maar toch zien we dat er onvoldoende jonge mensen naar hier komen of blijven waardoor de gemiddelde leeftijd van onze inwoners toeneemt.  We willen Kapellen aantrekkelijk maken voor jonge gezinnen.  Voldoende en betaalbare kinderopvang is hierbij cruciaal.  We gaan voor de beschikbare plaatsen voorrang geven aan werkende ouders of ouders die een beroepsgerichte opleiding volgen.  Het loket ‘Huis van het kind’ moet aantrekkelijk en laagdrempelig zijn.

Voor N-VA Kapellen zijn jonge gezinnen de basis van onze samenleving !

We gaan een uitgebreid aanbod aan vakantie- en zomerkampen blijven aanbieden.  Verenigingen die werken met kinderen kunnen rekenen op onze actieve ondersteuning (sportclubs, muziek- en tekenacademie, dansverenigingen enz.) Betaalbaar wonen is een andere vereiste om jonge gezinnen de mogelijkheid te geven om in Kapellen te komen of blijven wonen. Ontwikkelaars moeten tenminste deels betaalbare woningen opnemen in hun aanbod. 

Werken en ondernemen

Werken en ondernemen moet aantrekkelijk zijn en vlot verlopen in Kapellen.  Zoals we de burgers meer bij het beleid willen betrekken, willen we ook een effectiever en actiever overleg met onze ondernemers nastreven.  De rol van de gemeente betreft overwegend informeren en faciliteren, vooral aangaande de uitdagingen rond klimaatneutraliteit en “war for talent”. Symboolsubsidies zijn niet aan ons besteed. Onze handelaars hebben het niet gemakkelijk met de toenemende internetaankopen en die trend zal niet snel veranderen. We moeten daarom meer out-of-the-box denken om de dorpskernen levendig en gezellig te houden en een minimaal detailhandelsaanbod vrijwaren. (zie ook dorpskernen)

N-VA Kapellen steunt de ondernemers !

Om mensen aan het werk te krijgen, maar ook om voldoende werknemers te vinden voor onze bedrijven gaan we initiatieven blijven nemen zoals de jobbeurs en de app mylocaljob.  In samenwerking met VDAB en Selab zullen we via de sociale economie zoveel mogelijk mensen trachten te activeren.  We gaan geen onnodige retributies en pestbelastingen heffen.

Wonen

De woningdruk in Kapellen is zeer hoog.  We werken daarom op verschillende fronten. Er zullen sociale woningen moeten bijkomen en we streven ernaar om het minimum aan sociale woningen dat door Vlaanderen opgelegd wordt, binnen de volgende legislatuur te bereiken. Hier moeten we wel streng toezien dat de steun terecht komt bij die mensen die er ook echt nood aan hebben.  Fraude in het sociaal woonbeleid moet hard aangepakt worden. Daarnaast willen we ook samen met projectontwikkelaars meer betaalbare woningen opnemen in grotere projecten. Concreet gaan we nieuwe betaalbare woningen optrekken op de site van het oude administratief centrum.

Betaalbaar wonen is belangrijk voor N-VA Kapellen !

Door de leegstand actief te bekampen middels de effectieve toepassing van ons leegstandreglement verruimen we ook het woningaanbod. We willen het aantal bijkomende woningen liever ook niet ten koste van de vrije ruimte realiseren en zullen daarom voorkeur geven aan inbreiding (hogere gebouwen) in de dorpskernen. Meer woningen is belangrijk maar we willen ook verder blijven inzetten op woningkwaliteit door de handhaving van ons bestaand reglement rond woningkwaliteit. Bij nieuwe verhuringen willen we steeds een geldig conformiteitsattest laten voorleggen bij inschrijving van de huurder. Huisjesmelkers verklaren we de oorlog.  In dat verband willen we ook een reglement rond de verhuur van kamers (vooral voor werkkrachten die bijv. aan het Oosterweel project werken).
We staan ook open voor nieuwe woonvormen zoals co-housing en dergelijke.

Mobiliteit

Er is reeds een mobiliteitsplan opgesteld met tal van voorstellen om de mobiliteit in Kapellen beter en veiliger te maken voor alle weggebruikers.  We gaan deze studie gebruiken om gefaseerd en doordacht de pijnpunten aan te pakken.  Onze speciale aandacht zal onder andere gaan naar veilige schoolomgevingen.  We gaan de opgelegde 30km/uur handhaven en de app “route naar school” aanbieden. 

N-VA Kapellen gaat voor een vlot en veilig verkeer !

Ook in de wijken waar er voldoende draagvlak is bij de inwoners, gaan we de snelheid beperken tot 30 km/uur.  Op de doorgangswegen moeten we een evenwicht vinden tussen veiligheid en vlotte doorstroming.  Het invoeren van intelligente verkeerslichten, die rekening houden met de druktepieken kunnen hierbij helpen.  In samenwerking met de bewoners zullen we het sluipverkeer aanpakken.

Alle fiets- en voetpaden gaan we aan een grondige screening onderwerpen om ze te herstellen waar nodig en ook om de veiligheid voor de gebruiker te verhogen.  In dit verband zullen we de trage verbindingen opwaarderen en op sommige plaatsen zelfs nieuwe creëren.  Dit zal ertoe leiden dat we de auto iets vaker thuislaten en dat komt de mobiliteit ten goede.  We zullen ook na een grondige analyse, een pragmatische (her)invoering van deelwagens bewerkstelligen.

We blijven de aanleg van de NX steunen om onze dorpskern te ontlasten.

Heel concreet gaan we de Korte Vredestraat en de Stationstraat verkeersluw maken.  De verkeerssituatie aan de spoorwegoverweg t.h.v. taverne Kandinsky  kan volgens ons beter en veiliger.  De effecten van de geplande sluiting van de spoorwegoverweg aan de Vloeiende zullen we met verhoogde aandacht volgen om hier tijdig op in te spelen. De sluiting mag elders geen verkeersinfarct veroorzaken.

We blijven er bij de lijn op aandringen om de bushalte aan de ovonde te verplaatsen naast de rijweg.  Waar mogelijk voeren we Hoppinpunten in waar de verschillende vervoersvormen in elkaar overgaan.