Zonnepanelen op dak De Platanen, 65 procent van de opbrengst gebruikt school zelf

Op 31 januari 2022, over deze onderwerpen: Leefmilieu en energie

Op het dak van de gemeentelijke basisschool De Platanen in Hoogboom liggen 55 nieuwe zonnepanelen. 65 procent van de opgewekte energie kan de school onmiddellijk zelf verbruiken. Tegelijkertijd wordt ook de verlichting van de school aangepakt.

 

In de eetzaal van de gemeentelijke basisschool geeft schepen voor energie en duurzaamheid Luc Devriese (N-VA) tekst en uitleg over het project in De Platanen.

Luc Devriese: “Net als veel andere gemeentes engageert Kapellen zich om tegen 2030 de uitstoot van CO2 drastisch te verminderen met 40 procent. De gemeente liet daarom een energiescan uitvoeren en die maakte duidelijk op welke manieren Kapellen deze doelstelling kan bereiken. Voor onze gemeentelijke basisschool bepaalde deze scan dat het raadzaam was om op het dak 55 zonnepanelen te plaatsen. Die zijn ondertussen operationeel”, legt schepen Devriese uit.

De gemeente kon hiervoor bij Agion (Agentschap Infrastructuur in het Onderwijs) een renteloze lening aangaan op vijftien jaar. Met deze leningen wil de hogere overheid scholen motiveren om investeringen te doen, die het fossiele energieverbruik in de schoolgebouwen vermindert. Het gaat om maatregelen als isolatie, renovatie van de stookplaats en ook relighting en het plaatsen van zonnepanelen.

“De 55 panelen produceren voor de school naar verwachting om en bij de 22.275 kWh. 65 procent van die productie kan de school onmiddellijk verbruiken. We rekenen op een terugverdienperiode van 5 jaar, maar als we de rekensom maken met de huidige energieprijzen verdienen we de investering terug op 3 jaar. Maandelijks kost de lening ons 120 euro, maar de zonnepanelen leveren ons wel 280 euro op”, aldus schepen Devriese.

Verlichting

De verduurzaming van De Platanen zet zich ook door in de verlichting, want uit dezelfde energiescan bleek dat relighting een goede investering is. “We kozen inderdaad niet alleen voor het vervangen van lampen door leds, maar voor een volledige relighting. Dat is een proces waarbij het volledige lichtplan van de school wordt geanalyseerd en vervangen door efficiëntere lichtbronnen. De investering moet op 5 à 6 jaar zijn terugverdiend”, legt de Kapelse schepen uit. De totale investering bedraagt ongeveer 70.000 euro, waarvan 19.000 voor de zonnepanelen.

Erik Vandewalle voor GVA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is