Valerie Van Peel krijgt tweede plek op Antwerpse N-VA-Kamerlijst, Peter De Roover duwt

Op 18 januari 2019

Valerie Van Peel krijgt tweede plek op Antwerpse N-VA-Kamerlijst, Peter De Roover duwt

18/01/2019 om 08:03 | Bron: BELGA

 

Voormalig staatssecretaris Zuhal Demir zal de Kamerlijst van de N-VA trekken in Limburg. Oud-minister van Defensie Steven Vandeput trekt de Vlaamse lijst in de provincie. Kamerlid en OCMW-voorzitter in Kapellen Valerie Van Peel krijgt op de Antwerpse Kamerlijst de tweede plek na Jan Jambon. De lijst wordt geduwd door Peter De Roover. Dat maakte N-VA donderdagnacht bekend, na afloop van het nationaal kiescollege van de partij, dat de prominente plaatsen voor de verkiezingen van 26 mei vastlegde.

Het voorstel wordt nu voorgesteld aan de provinciale kiescolleges. Op 9 februari keurt de partijraad, het hoogste politieke orgaan van de N-VA, de volledige lijsten definitief goed.

Eerder raakte al bekend dat Vlaams minister-president Geert Bourgeois de Europese lijst zou trekken. Hij krijgt het gezelschap van vrouwenrechtenactiviste Assita Kanko, op plaats twee, en voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt, op drie.

Partijvoorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever is lijsttrekker voor de Vlaamse lijst in Antwerpen, gevolgd door huidig Vlaams minister Liesbeth Homans. Haar collega in de Vlaamse regering, Philippe Muyters, duwt de lijst. Op de Kamerlijst staat oud-minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon op één, met achter hem Kamerlid Valerie Van Peel. Fractieleider in de Kamer Peter De Roover duwt de lijst.

In een reactie op Radio 1 zegt Valerie Van Peel “heel blij” te zijn met de erkenning van de partij. “Ik heb er nooit een geheim van gemaakt om te wegen binnen de partij. Ik heb lange tijd een rol gespeeld achter de schermen en nu wil ik dat voor de schermen doen.”

In Vlaams-Brabant trekt, zoals bekend, de vroegere staatssecretaris Theo Francken de federale lijst. Hij krijgt daarbij de steun van Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh op de tweede plaats. De Kamerlijst wordt geduwd door Luc Deconinck, burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw. Vlaams minister Ben Weyts trekt de Vlaamse lijst, gevolgd door Vlaams Parlementslid Nadia Sminate. Burgemeester van Dilbeek en Vlaams Parlementslid Willy Segers sluit de lijst af.

In West-Vlaanderen voert Sander Loones, gedurende enkele weken minister van Defensie in de regering-Michel I, de Kamerlijst aan. Op de tweede plaats staat een nieuwkomer: Yngvild Ingels uit Menen. Jean-Marie Dedecker duwt als onafhankelijke kandidaat de Kamerlijst. De Vlaamse lijst wordt aangevoerd door Izegems burgemeester en Vlaams Parlementslid Bert Maertens. Achter hem vinden we een nieuw gezicht: Maaike De Vreese uit Brugge. De lijst wordt geduwd door Danielle Godderis-T’Jonk, huidig Vlaams Parlementslid.

Vlaams fractieleider Matthias Diependaele trekt de Vlaamse lijst in Oost-Vlaanderen. Hij wordt gevolgd door Sarah Smeyers, die de overstap maakt van het federale halfrond. Lijstduwer is Lieven Dehandschutter, burgemeester van Sint-Niklaas. Europees parlementslid Anneleen Van Bossuyt trekt de Kamerlijst. Op de tweede plaats staat Christoph D’Haese, burgemeester van Aalst en Kamerlid. Kamervoorzitter Siegfried Bracke duwt de lijst.

In Limburg trekt voormalig staatssecretaris Zuhal Demir de Kamerlijst. Op de tweede plaats staat Wouter Raskin, die ook al in het federale parlement zetelde. Voor het Vlaamse halfrond voert huidig Hasselts burgemeester en voormalig minister van Defensie Steven Vandeput de lijst aan, gevolgd door Kamerlid Karolien Grosemans uit Herk-De-Stad.

Karl Vanlouwe trekt de Vlaamse lijst in Brussel, en Cieltje Van Achter is lijsttrekker voor het Brusselse Gewest. Uittredend Brussels parlementslid Johan Van Den Driessche duwt die lijst.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is