Shoppen doen koppels liever samen

Op 23 oktober 2013

Shoppen, het woord roept vele emoties op. Sommigen kuieren ingestoord urenlang door de winkelstraten, maar anderen associëren het met tijdverlies en verhoogde bloeddruk. Toch hebben we allemaal af en toe iets nieuws nodig. Waar laten we ons door leiden als we iets al dan niet kopen? Wie nemen we graag mee in de zoektocht naar het nieuwe kledingstuk of het nieuwe paar schoenen? Rondom zoekt het uit in Antwerpen Noord.

33,2 procent zoekt meerdere keren per maand de winkelstraat op. 14,2 procent doet dat iedere maand en 12,2 procent vier keer per jaar. Liefst 33,1 procent heeft geen echte regelmaat. Toch heeft ieder zo zijn rendenen om te gaan shoppen. 52,4 procent wil enkel gaan shoppen als hij of zij echt iets nodig heeft. Voor 25,2 procent volstaat het om zin te hebben in een dagje kuieren. 14,8 procent is enkel geïnteresseerd in de solden, als er koopjes te doen vallen.

Ook het geliefkoosde gezelschap waarmee we een dagje uit winkelen willen, verschilt. 31,6 procent verkiest bijna altijd de partner, amper 2,5 procent verkiest een vriend of vriendin. Ook de moeder (2,5 procent) en de kinderen (4,1 procent) zijn maar matig populair. 24 procent gaat bijna altijd alleen.

In Antwerpen Noord verkiest men nog altijd de fysieke winkel. Amper 0,7 procent shopt altijd online. 40,3 procent doet dat zelden en 39,8 procent zegt ronduit niets. Eens we dan in de winkel staan, moet het kledingstuk vooral passen binnen onze eigen stijl (27,4 procent). 15,1 procent laat zich vooral leiden door de prijs, 13,7 procent door de kwaliteit en 11,6 procent door de beschikbare maat. Zes procent laat zich beïnvloeden door de partner.

Sommigen krijgen van shoppen niet genoeg. 30,1 procent bezoekt de hele winkelstraat en 36,5 procent de winkels in het shoppingcenter. Voor anderen is het snel genoeg geweest. 27,8 procent bezoekt één gespecialiseerde winkel. 5,6 procent kiest voor de makkelijkste weg, een winkel waar u alles vindt.

Luc Devriese, schepen van Lokale Economie in Kapellen: 'De resultaten bevestigen het belang van een lokaal aanbod. Kapellen heeft op dat vlak een aantal troeven: voldoende schaalgrootte, de hoge koopkracht van de gemiddelde Kapellenaar, een ruim shoppingcenter, een kwalitatief aanbod. Uiteraard kan men er niet om heen da ook de klassieke ketens aanwezig moeten zijn, maar Kapellen moet vooral inzetten op kwaliteit en nichewinkels. Deze strategie moet uiteraard door de handelaars ingevuld worden en ik tracht hen in die zin te sensibiliseren. Maar de shopper is ook meer en meer op zoek naar een winkelbeleving en daar hebben we nog een paar uitdagingen die we als gemeente samen met experten en handelaars moeten aangaan.'

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is