Onderwijs is de sleutel naar een aangename en duurzame samenleving

Op 2 oktober 2011

De huidige periode van financiële en economische crisis dwingt landen om, na het depanneren van de banken die door "bonusmanie" elke realiteitszin verloren hadden, ook hun staatsfinanciën op orde te stellen. In verschillende landen hoor ik dat ook in het onderwijs bespaard zal moeten worden. Dat Vlaanderen dat niet doet, is een goede zaak.Vlaanderen scoort internationaal nog steeds zeer goed inzake de kwaliteit van het onderwijs, ook al zien we een lichte achteruitgang. Experimenten zoals in de jaren zeventig (VSO) hebben ons geleerd dat we de kwaliteit van ons onderwijs streng moeten bewaken en nog verbeteren. We moeten dus attent blijven op het verder uitbouwen van degelijk onderwijs voor iedereen.Vooral dat laatste woord is belangrijk gezien de toenemende allochtone bevolking. Waarom vind ik onderwijs zo belangrijk? Omdat het bijna alle aspecten van een samenleving beïnvloedt: arbeidsmarkt, integratie van allochtonen, criminaliteit, milieubewustzijn, economische groei, democratisch functioneren, enz.. Met andere woorden, het welzijn en de welvaart van onze maatschappij.

Kijken we even naar de belangrijkste problemen waarmee we in Vlaanderen vandaag kampen:

  • Duizenden niet-ingevulde vacatures en een toenemend aantal knelpuntberoepen.
  • Het onderwijzend personeel is moe en vaak niet meer gemotiveerd door overvolle klassen en een influx van anderstaligen die niet kunnen volgen,  vaak omdat ze een taalachterstand hebben.
  • Stijgende criminaliteit, inadequate strafwetgeving en een verouderde gevangenisinfrastructuur.
  • Toenemende immigratie van ongeschoolden uit Noord-Afrika en Oost-Europa samen met een chaotisch en dus falend migratiebeleid  resulteren in bijkomende werkloosheid en criminaliteit.
  • Een gebrek aan visie en dus aan een coherent en effectief milieubeleid enerzijds

 

Problemen aanpakken aan de basis

We moeten er zo veel mogelijk voor zorgen dat alle kinderen vanaf de eerste kleuterklas naar school gaan. Hiermee verhogen we de slaagkansen van de kinderen in de lagere school en daarna. Uiteraard houdt dit ook een goede kennis van de Nederlandse taal in. Kinderen die in de eerste kleuterklas met een taalachterstand beginnen, zouden verplicht in de school taallessen moeten volgen. (dit hangt ook samen met de noodzaak om een echt inburgeringsbeleid te voeren voor anderstalige migranten) Inhoudelijk moeten belangrijke domeinen zoals verkeersveiligheid, gezondheid en milieu, op jonge leeftijd meer aandacht krijgen in de klas. De klasjes moeten kleiner worden waardoor de kwaliteit van het onderwijs stijgt en het personeel opnieuw de kracht en de motivatie vindt voor hun vak. Daarnaast moet men het beroep van onderwijzer/leraar herwaarderen. Tenslotte moeten we de technische opleidingen opnieuw aantrekkelijker maken om de vele knelpuntberoepen weg te werken. Hogere studierichtingen moeten verrijkt worden met meer praktijkgerichte ervaring.(stages)

Adolescenten die degelijk onderwijs genoten hebben zullen logischerwijs gemakkelijker een job vinden.  Een job hebben betekent niet alleen een inkomen maar ook meer eigenwaarde en kansen op sociaal contact, een positievere kijk op het leven en toekomstperspectief. Maar er is nog zoveel meer. Een betere opleiding zal gemiddeld genomen ook andere aspecten van gedrag positief beïnvloeden zoals daar zijn: agressiviteit en criminaliteit, milieubewustzijn, verdraagzaamheid, en hoe men met zijn eigen gezondheid omgaat.

 

Geen kost, wel een investering

Een degelijk onderwijs kost uiteraard geld maar het is een investering met een bijzonder hoog rendement! Op termijn krijg je een aangenamere en meer duurzame samenleving met dalende uitgaven voor gezondheidszorg, werkloosheidsuitkeringen, criminaliteitsbestrijding, enz.. Naast een goede ligging zal Vlaanderen het toch hoofdzakelijk van zijn goed opgeleide mensen en innovatie moeten hebben om de buitenlandse concurrentie het hoofd te bieden.

Voor diegenen die nog niet overtuigd zijn, ga eens na in de vele landenlijstjes die worden opgemaakt, welke landen het best scoren inzake  welzijn , inkomen per hoofd, werkloosheid, staatsschuld, milieubeheer, enz.. Inderdaad, landen die zwaar investeren in onderwijs en.........het valt ook op dat het vaak kleine landen zijn. Dat weerlegt dan ook weer mooi het argument als zou Vlaanderen als regio te klein zijn om zelfstandig te kunnen zijn!

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is