Kapellen pops up

Op 11 december 2013

Leegstand kan nefaste gevolgen hebben voor handelskernen, want de consument wil nu eenmaal winkelen in een aangename omgeving. Leegstaande panden geven het gebied een verloederd uitzocht en doen zo afbreuk aan de aantrekkelijkheid ervan. En dat is het laatste wat wij in Kapellen willen!

Het gemeentebestuur is zich meer dan bewust van de leegstand in winkelpanden en definieerde concrete beleidspunten om die leegstand aan te pakken en meer dynamiek te brengen in de kern. Uiteraard moet het finale resultaat van dat actieplan een stabiele en langetermijninvulling van de panden zijn, met winkels die complementaor zijn aan het reeds bestaande aanbod. Een bijkomend doel was die leegstand allezins tijdelijk aan te pakken tegen de eindejaarsperiode.

Om op korte termijn de leegstand aan te pakken en de beleving voor onze bezoekers en de gezelligheid in de winkelstraten tijdens de komende eindejaarsperiode nog te verhogen, werkt onze schepen Luc Devriese momenteel aan een project om tijdens de maanden december en januari zoveel mogelijk leegstaande handelspanden (tijdelijk) een creatieve invuling te geven.

Dat kan via:

  • een tijdelijke winkel (de zogenaamde pop-up store);
  • de invulling van een etalage als advertentieruimte voor (lokale) handelaars of als tentoonstellingsruimte voor kunstenaars of ontwerpers;
  • de bestickering van een etalage met een sfeervol beeld of advertentie

Een van die zaakvoerders stelt het als volgt: "Het gezamenlijk initiatief van Voka en de gemeente laat mij toe om in het centrum mijn winkelconcept uit te proberen aan een voordelige instapkost, zonder een langetermijnhuurovereenkomst te moeten afsluiten. Uiteraard hoop ik dat het succesvol blijkt en ik daar voor een lange periode de winkel kan uitbaten."

De voordelen van deze tijdelijke invulling zijn legio:

  • De uitstraling van de leegstaande handelspanden en bijgevolg ook de beeldkwaliteit van de omgeving wordt verbeterd, waardoor de handelskern aantrekkelijk blijft voor de consument.
  • Ondernemers krijgen de kans om Kapellen als het ware uit te testen, met mogelijk definitieve huur tot gevolg.
  • Door de achtereenvolgens tijdelijke invullingen toe te laten, blijft het pand permanent ingevuld en wordt verloedering en vandalisme tegengegaan.
  • De leegstaande panden worden in een positief daglicht gesteld en aantrekkelijk gemaakt voor nieuwe huurders, kopers of investeerders.
  • De handelskern wordt commercieel vesterkt doordat consumenten de mogelijkheid krijgen om langer in het winkelgebied te blijven en extra bezoekers worden aangetrokken.

De gemeente ging een samenwerking aan met leegstandbeheerder Entrakt en Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Het team van Entrakt contacteert de eigenaars en tracht hen te overtuigen van de meerwaarde om hun pand ter beschikking te stellen voor dit project. Vervolgens wordt een match gemaakt met een creatieve ondernemer. De Kamer draagt dot project financieel vanuit het project Innovatieve Retail, met de steun van het Agentschap Ondernemen.

Wens je meer informatie, heb je suggesties of ben je geïnteresseerd om mee te werken? Contacteer een van de volgende personen:

  • Marjon Lion, gemeentelijke dienst Lokale economie, 03 660 66 87 of marjan.lion [at] kapellen.be
  • Sophie Van den Bergh, projectmanager Entrakt, 02 203 23 00 of sophie [at] entrakt.be
  • Kim Mampaey, porjectcoördinator retail Kamer van Koophandel, 03 232 22 19 of kim.mampaey [at] voka.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is