Kapellen pops up

Op 25 november 2013

Leegstand kan nefaste gevolgen hebben voor handelskernen, want de consument wil nu eenmaal winkelen in een aangename omgeving. Leegstaande panden doen afbreuk aan de aantrekkelijkheid van een winkelgebied. Daarom definieerde het gemeentebestuur concrete beleidspunten om die leegstand aan te pakken en meer dynamiek te brengen in de winkelkern. Het finale resultaat van dat actieplan moet een stabiele en langetermijninvulling van de panden zijn, met winkels die complementair zijn aan het reeds bestaande aanbod. Om ook op korte termijn tastbare resultaten te boeken, lanceerde het gemeentebestuur al tijdens het middenstandsoverleg in juni de uitdaging om tegen de eindejaarsperiode alle leegstaande handelspanden in het centrum in te vullen (of te bestickeren).

Daarvoor werd een samenwerking aangegaan met leegstandbeheerder Entrakt en VOKA-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Het team van Entrakt contacteert alle eigenaars en tracht hen te overtuigen van de meerwaarde om hun pand ter beschikking te stellen voor dit project. Vervolgens wordt een match gemaakt met een creatieve ondernemer. De Kamer draagt dit project financieel vanuit het project Innovatieve Retail (www.innovatieveretail.be), met de steun van het Agentschap Ondernemen.

Zo komen er in december en januari alvast zeven  pop-up stores in Kapellen-centrum. Anno 2013 (Kapelsestraat 27-29), Broer & Zus (Dorpsstraat 13) en Neuze Neuze Kinderkleding (Dorpsstraat 6) zijn al geopend. Komen er kortelings bij: Bruidsparadijs (Antwerpsesteenweg 286), BTFUL (Hoevensebaan 27), Rolf Vanbosche Photography (Stationsstraat 28) en The Perfect Present (Dorpsstraat 14). Verder worden nog enkele etalages ingevuld of bestickerd.

Een van die zaakvoerders stelt het als volgt: "Het gezamenlijk initiatief van VOKA en de gemeente laat mij toe om in het centrum mijn winkelconcept uit te proberen aan een voordelige instapkost, zonder een langetermijnhuurovereenkomst te moeten afsluiten. Uiteraard hoop ik dat het succesvol blijkt en ik daar voor een lange periode de winkel kan uitbaten."

Creatieve ondernemers mogen zich trouwens nog steeds aanmelden. Er zijn nog twee panden beschikbaar voor tijdelijke winkels: Stationsstraat 43 en Hoevensebaan 71. Er zijn ook nog andere panden beschikbaar voor etalage-invulling of bestickering.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is