U bent hier
Het is gedaan !!!
Jawel, sinds deze week liggen er geen gloeilampen van 60 Watt meer in de winkelrekken. Eerder waren deze van 75 en 100 Watt reeds aan de beurt.
Wie de uitvinder van de gloeilamp ook moge zijn; Heinrich Göbel, Aleksander Lodygin, Joseph Swan of Thomas Edison, we zullen ze missen.
Okee,er werd slechts 5 à 10 % omgezet in licht. De rest is warmte en de levensduur varieerde van 1000 tot max. 1500 branduur, maar ze creëerde in menig huiskamer een gevoel van gezelligheid.
Met z’n allen moeten we dus noodgedwongen overschakelen naar de spaar-/fluorescentielamp. Deze kent echter enkele nadelen zoals b.v. : slechts enkele zijn dimbaar, onprettig licht, opwarmtijd, nodig, duur in aanschaf, passen niet in elk armatuur en….ze bevatten kwikdampen. Ongeveer 5 mg kwik per lamp. Dit houdt in dat, mocht je spaarlamp breken, de kamer minstens 15 minuten verlucht dient te worden.
Weegt dit op tegen de langere levensduur van 6000 à 10000 branduren? Plegen we niet OPNIEUW een aanslag op onze natuur, waar we al zo zuinig moeten mee omgaan?
Aan U de keuze,maar mij lijkt het beter om nog even over te schakelen op de halogeenlamp om vervolgens, wanneer deze op punt staat, over te schakelen naar de LED-lamp.
Wil de laatste het licht uitdoen aub?