Doorgelicht: de gemeentelijke meerjarenplanning 2014-2019

Op 1 december 2013

De gemeenteraad zette zopas het licht op groen voor de gemeentelijke begroting voor 2014 en de meerjarenplanning 2014-2019. Vele zaken blijven bij het oude, andere wijzigen al dan niet licht. We zetten de blikvangers graag op een rijtje.

Bij de opmaak van het budget 2014 en de meerjarenplanning 2014-2019 stond het verzekeren van een kwalitatieve en betaalbare dienstverlening met jaarlijk voldoende investeringen centraal. Bij deze oefening heeft het gemeentebestuur - in nauw overleg met de administratie - de tering naar de nering gezet. Er werd vooral niet gekozen voor gemakkelijkheidsoplossingen - bv. de basisbelastingen verhogen - zoals in andere steden en gemeenten het geval is.

Keuze

Het gemeentebestuur koos er bewust voor om het volledige (financiële) plaatje kritisch onder de loep te nemen. Daarbij stonden onder meer vragen voorop als wat zijn de kerntaken van de gemeente?, worden de doelgroepen voldoende bereikt? en is er een evenwicht tussen specifieke dienstverlening en de kostprijs ervan? Gekozen werd voor de verderzetting van het evenwichtig en voorzichtig financieel beleid dat al jaren wordt gevoerd volgens het goede-huisvaderprincipe. Daarbij worden de jaarlijkse wederkerende uitgaven, onder meer werkings- en personeelskosten, strikt opgevolgd en onder controle gehouden.

Uitgangspunten

Bij de opmaak van het budget en meerjarenplanning stonden volgende uitgangspunten voorop:

  • Het zeer gunstige fiscale klimaat behouden door de lage gemeentebelastingen niet te verhogen.
  • Zo weinig mogelijk raken aan de Kapellenaar, de Kapelse verenigingen en de sociaal zwakkeren.
  • Het behoud van de gemeentelijke activiteiten die het sociale weefsel bevorderen.
  • Het behoud en de verbetering van de dienstverlening, waarbij onder meer het personeelsbestand op hetzelfde peil wordt gehouden.
  • Een financieel gezonde gemeente blijven met voldoende reserves.
  • Ruimte creëren om te blijven investeren in de toekomst van Kapellen.

Doelstellingen

Vanaf 1 januari 2014 stapt de gemeente ook in de zogenaamde beleids- en beheerscyclus. Die BBC kan je omschrijven als een nieuw systeem voor de meerjarenplanning en de boekhouding. Er werden als basis van het gemeentelijk beleid voor de periode 2014-2019 zeven strategische doelstellingen vastgelegd:

  1. Een gemeentelijke dienstverlening die op een moderne, performante en transparante wijze de burger centraal stelt.
  2. Een sociale en actieve gemeente die met een divers en kwalitatief aanbod al haar inwoners aanspreekt.
  3. Een dynamische gemeente die inzet op een aantrekkelijk woon- en werkklimaat.
  4. Het versterken van het groene karakter van de gemeente door te streven naar ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid.
  5. Een adequate planning en een efficiënt beheer laten toe een meer leefbare en toegankelijke publieke ruimte te creëren.
  6. Het veiligheidsgevoel verhogen door het aanbieden van een snelle, adequate en kwalitatieve dienstverlening over het gehele grondgebied.
  7. Een gunstig fiscaal klimaat behouden door een doordacht en evenwichtig financieel beleid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is