"De spread"

Op 21 oktober 2011

Tot voor kort een voor mij - en naar ik vermoed ook voor u - ongekend begrip.
Maar tijdens de regerings-pre-akkoord onderhandelingen, toen N-VA nog mee aan de tafel zat, een dagelijks terugkerend fenomeen. Voor wie het toch nog niet mocht weten: De spread is het verschil in rentevoet t.o.v. Duitsland waartegen ons land op de internationale markten geld leent. Met andere woorden: hoe groter de spread, hoe slechter wij ten opzichte van deze voor ons zo belangrijke partner bezig zijn.

Weet u het nog?

Herinnert u zich nog hoe ‘excellentie’ Eyskens ons, onwetende burgers, vanuit zijn ivoren toren kwam uitleggen dat het de halsstarrige houding van BDW was die de spread met maar liefst 0.3% had doen toenemen? Pakken geld ging het ons kosten! En dat was allemaal te wijten aan één man, en ook een beetje aan de dertig procent Vlamingen die voor zijn partij hadden gestemd. De vakbonden wisten niet hoe snel ze deze alwetende profeet moesten bijtreden. Dit select clubje van nobele Samaritanen, dat van zichzelf beweert voor het welzijn van de werkende mens op te komen, organiseerde meteen een protestmars tegen het Sodom en Gomorra der politieke partijen. Wij - ongeletterde angsthazen - mochten nooit meer op zo'n verdorven partij stemmen!
Eind september 2010 was de spread al toegenomen met 40% (van zo'n 65 basispunten naar 90 basispunten). Nog steeds de schuld van de N-VA, die op haar eentje zorgde voor politieke instabiliteit, zo zeiden de ‘Wijzen’. 

19 oktober 2011

 
Vandaag bedroeg de spread 206 basispunten. Ten opzichte van de spread van eind september 2010 is dit een toename met maar liefst 130%! Een gevolg van het wanbeheer van de raad van bestuur van Dexia… Een raad van bestuur waarin tal van politiekers van de klassieke partijen zetelen.
En met als 1 der grootste aandeelhouder ARCO - een ACV / ACW - vehikel. De rol van CD&V is op z'n minst dubieus te noemen. De heren Jean-Luc, Yves en Kris komen een voorkeursbehandeling overeen voor de CD&V-aandeelhouders. En wij – ge weet wel: die werkende man waar het ACV zegt voor klaar te staan – wij krijgen de rekening.

Waar zou Eyskens nu eigenlijk zitten?

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is